Gå direkt till innehåll
Marie Winbo, anhörigkonsulent i Vallentuna kommun, vill uppmärksamma frågan kring psykisk ohälsa och barn som anhöriga.
Marie Winbo, anhörigkonsulent i Vallentuna kommun, vill uppmärksamma frågan kring psykisk ohälsa och barn som anhöriga.

Pressmeddelande -

Vallentuna lyfter frågan kring psykisk ohälsa

Barn och unga tar ofta ett stort ansvar när det finns allvarliga svårigheter i familjen. Men hur är det egentligen att växa upp i en familj med en pappa som missbrukar? Eller en mamma som mår psykiskt dåligt? Vem ser barnet?

Nu lyfter socialförvaltningens anhörigstöd i samverkan med kulturförvaltningen, föreningar, Föräldradialogen och Studieförbundet Vuxenskolan frågan kring psykisk ohälsa. Syftet är att ge ökad kunskap och insikt i barns och ungas situation, men även att visa vilken hjälp som finns att få.

– Det här är en oerhört viktig fråga att uppmärksamma. Många barn och unga behöver veta att det finns hjälp att få. Såväl kommun, landsting, psykiatrin, föreningar och barnrättsorganisationer tillhandahåller stöd. Men alla känner inte till detta, säger Marie Winbo, anhörigkonsulent i Vallentuna kommun.

Den 3 oktober håller barnrättsorganisationen Maskrosbarn ett föredrag i Vallentuna Kulturhus om sin verksamhet och om sina erfarenheter kring möten med hundratals barn som vuxit upp i familjer med psykisk ohälsa och missbruk. Sedan blir det filmvisning av Flickan, mamman och demonerna samt en utställning med temat Barn som anhöriga.

– Vi vill lyfta frågan kring barn som anhöriga. Det handlar om att bryta tystnaden, att våga ställa frågor och att förmedla hopp. Ju tidigare barnen och familjen får stöd, desto lättare är det att förebygga och hjälpa, menar Marie Winbo, anhörigkonsulent i Vallentuna kommun.

Filmvisning: Flickan, mamman och demonerna

Välkommen till en filmvisning kring temat psykisk ohälsa. Efter filmen finns möjlighet till diskussion.

Åldersgräns 11 år. Fri entré.

Tid och plats: tisdag den 4 september kl. 18.00–20.30 i Kulturrummet, Vallentuna Kulturhus, samling och mingel från kl. 17.30.

Utställning: Vem ser?

En miniutställning på temat Barn som anhöriga – om vilket stöd och hjälp som finns när man växer upp med sjuk förälder i psykisk ohälsa och missbruk.

Tid och plats: 4–26 september i Vallentuna Kulturhus.

Föreläsning med Maskrosbarn: Att växa upp med en förälder som har ett missbruk eller som mår psykiskt dåligt

Välkommen till en inspirerande föreläsning som fokuserar på förändringsmöjligheter och unga människors kraft. Lyssna till föreläsarens egen historia och hur hon beskriver sin egen resa till att må bra, att släppa kontrollen över sin förälder och att inse sin egen rätt att må bra – även om inte föräldern gör det.

Tid och plats: onsdag den 3 oktober kl. 18.00–19.30 i Vallentuna Kulturhus, samling och mingel från kl. 17.30. Fri entré.

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun

Gymnasievägen 4C
186 86 Vallentuna
Sweden