Nyhet -
1 miljon till Vallentunas Skapande skola
Nyckeln till framgång handlar om viljan att samarbeta.
Vesna Stansic, samordnare Skapande skola, Vallentuna kommun
Vallentuna kommun har sökt och tilldelats medel från Kulturrådet för Skapande skola även i år. För läsåret 2014/2015 kom besked häromdagen om 1 miljon kronor. Den årliga redovisningen pekar på att Vallentuna valt en modell som fungerar. Vallentuna-modellen i Skapande skola bygger på lokal förankring. Barn och ungas rätt till kultur står i centrum och skolan äger projektet.
Framgångsfaktorerna möter upp resultatet i Myndigheten för kulturanalys rapport Skapande skola, en första utvärdering (Rapport 2013:4). Bakom Skapande skola står engagerade skolor och en professionell samordnare. Hur ser Vallentunas modell ut?
Den kommunala grundskolan, från F-Åk9, äger Skapande skola genom Barn- och ungdomsförvaltningen i Vallentuna kommun. Över tid har Vallentuna kommun satsat mer och mer för att utveckla förutsättningarna för förankring och delaktighet. En numera tillsvidareanställd samordnare arbetade först som visstidsanställd 20 % och utökades sedan till 40 % för projektet. Administrationen av projektet och anställningen av samordnaren delas nuförtiden 50/50 mellan Barn- och ungdomsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen. Samordnaren har kärnkompetens för konst- och kulturområdet och ett aktivt nätverk som hon delar i samverkan med skolorna. Utöver samordnarens arbete bidrar teknisk personal, ekonomipersonal och ytterligare personal inom Vallentuna kultur till Skapande skola under hela läsåret.
Kulturrådet uttalar inte något formellt krav på professionell samordning av Skapande skola. Det är
upp till varje kommun att administrera. Inga projektmedel ska användas för detta. I Vallentuna kommun består eget arbete av en betydande insats i samordnarens roll. Härutöver kommer kostnader för ekonomihantering och teknisk personal. I takt med en professionell samordning har antalet kulturombud i skolorna vuxit till 35 personer, cirka 3 personer/skola som aktivt medverkar
för att eleverna ska ta del av konst och kultur i skolundervisningen.
Struktur och utbud
Strukturen består av fyra delar: lärare och elever, kulturombud, samordnaren och konst- och
kulturlivet. Härifrån utvecklas ett utbud som rymmer det som är stort och känt såväl som det som är litet och lokalt.
Skapande skola i Vallentuna har ett fokus: att alla barn och unga har rätt till kultur. Samordnare, kulturombud, lärare och rektorer strävar efter att uppfylla förväntningarna på ett demokratiskt
innehåll. Man samarbetar aktivt inför varje ansökan och delaktighet utvecklas parallellt. Samtidigt lägger man grunden för ett långsiktigt arbete för konst och kultur i skolan.
Samordnaren sammanställer ett förslag, ett utbud på ett 50-tal konst- och kulturprogram. Drygt 3 800 barn och unga från samtliga de kommunala skolorna erbjuds estetik, kultur och skapande i
Vallentuna och på fler orter i samarbete med professionella konstnärer av olika konstuttryck. Varje elev deltar i minst tre aktiviteter under året, och utbudet består av ett 50-tal konst- och kulturprogram. Kulturombud, lärare och rektorer väljer själva vilka program de vill satsa på.
Skapande skola utgår ifrån en lokal förankring men bjuder också in till gästspel och upptäckter på annan ort. Utbudet utvecklar och vidgar elevernas referensramar. Det finns en tydlig fördelning av
aktiviteter som syftar till:
Utbyte med Stockholm ↔ Förankring i Vallentuna ↔ Kontakter med övriga Sverige och världen
Utbudet består av konst- och kulturaktiviteter:
- för barn och unga, till exempel en föreställning;
- med barn och unga, till exempel en workshop där kultur- och konstuttryck utforskas; och
- av barn och unga, till exempel en egenhändigt producerad utställning eller ett tidningsuppslag
För att ytterligare stärka delaktigheten för elever, lärare och rektorer, specificeras 1/5 av Skapande
skola-medlen i Vallentuna först under det år då programmet genomförs. Då söker lärare och elever denna sista del av medlen för konst och kulturprogram som har direkt anknytning till ämnen/teman under just den aktuella terminen. Egen peng är ett unikt koncept för Skapande skola i Vallentuna.
Rätten till kultur – en demokratifråga
Utan ett uttalat uppdrag för hur Skapande skola ska förverkligas, har Vallentuna kommun valt att
tilldela en person lika delar tillit och fria händer för att utveckla en hållbar modell för det gemensamma målet: barn och ungas rätt till kultur. Strukturen och samarbetet har hela tiden pekat på den enskilda elevens möjlighet att delta. Det är också grundförutsättningen för att genomförandet har fungerat lokalt.
Resultat har helt klart blivit mer konst och kultur i Vallentunas skolor. Under läsåret 2014/2015 sätts fokus på ett innehåll om språk och litteratur.
Skolans uppdrag är inte kommersiellt. Syftet med Skapande skola är att stödja läroplanernas
innehåll och värdegrund genom estetiska lärprocesser. Skapande skola i Vallentuna får hög kvalitet genom att skolorna har en kompetent samordning. Därför arbetar kommunen med personal som har den kompetens som krävs och som kan fylla Skapande skola med ett innehåll som är konstnärligt och medvetet valt. Skapande skola kräver en betydande insats av branschkunskap, nätverk, samordning, urval, struktur, presentation, lansering och uppföljning. Detta leder till att skolorna kan göra medvetna val. Samordnarens roll, i vårt fall uppfylld genom Vesna Stanisics arbete, är central för barn och ungas rätt till kultur i Vallentuna.
Anna Lanryd, skolutvecklare, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna kommun
För kommentarer eller programutbud för Åk F-3, Åk 4-6 eller Åk 7-9 i Skapande skola i Vallentuna kommun, kontakta:
Anna Lanryd, skolutvecklare, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna kommun
Vesna Stanisic, samordnare, Skapande skola Vallentuna kommun
För övrig information, kontakta:
Susanne Andersson, presskontakt, Vallentuna kommun
Cajsa Martinsson, kommunikationssamordnare, Kultur- och fritidsförvaltningen