Gå direkt till innehåll
ABF-biblioteket blir Vallentuna folkbibliotek, 1951. Foto: Sallstedts bildbyrå (Vallentuna bildarkiv)
ABF-biblioteket blir Vallentuna folkbibliotek, 1951. Foto: Sallstedts bildbyrå (Vallentuna bildarkiv)

Pressmeddelande -

Vallentuna bibliotek fyller 70 år

Vid en högtidlig ceremoni i januari 1951 överlämnades ABF-biblioteket som gåva till kommunen. Det blev Vallentunas första folkbibliotek och grunden till dagens bibliotek – ett bibliotek för alla.

På 30-talet hade ABF-biblioteket startats av Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Tjugo år senare kom beslut att det växande biblioteket skulle övertas av kommunen med villkoret att ansvara för bibliotekets ändamålsenliga fortbestånd och utveckling.

Biblioteket är idag en självklar mötesplats för invånarna i Vallentuna (dock med vissa restriktioner under rådande Corona-pandemi). Nuvarande Vallentuna Kulturhus och Bibliotek invigdes hösten 2012.

En utvecklingsresa under 70 år

Sedan 50-talet har biblioteket gått från en mindre källarlokal i dåvarande kommunalhuset, via övervåningen i Torghuset och bottenplanet i Tärningen till ett bibliotek i två plan i Vallentuna Kulturhus. Katalogskåpen har ersatts av datoriserade bibliotekskataloger, utlåningsautomater och återlämningsrobotar. 1950 erbjöds låntagarna 2 300 fysiska böcker, varav ett hundratal var skänkta av vallentunabon och författaren Jan Fridegård, att jämföra med dagens drygt 90 000 exemplar av böcker, musik-cd, dvd, tidskrifter och e-medier. Antalet aktiva bibliotekskonton är idag 15 000 och antalet ökar stadigt.

Stort utbud för alla åldrar

Biblioteket erbjuder något för alla. För de yngsta finns rim och ramsor och sagostunder. Barn och unga kan delta i de populära bokklubbarna, kulturgrupp för ungdomar, sommarklubbens poängjakt och uppdraget för unga agenter. Vuxna besökare erbjuds bokcaféer, författarbesök, språkcaféer och mötesplatser, it-handledning och digitala första hjälpen. Andra populära inslag i utbudet är olika kulturfestivaler i samarbete med kulturenheten och kulturskolan.

”Vårt moderna folkbibliotek erbjuder inte bara böcker, såväl pappersböcker som digitala, för alla olika läsbehov, här finns också datorer att låna på plats, studierum och en mängd aktiviteter för alla åldrar. Biblioteken erbjuder kunskap, inspiration och möjlighet till bildning. Bibliotek Vallentuna är idag ett nav i kommunen och i vårt demokratiska öppna samhälle – en mycket omtyckt mötesplats för våra vallentunabor”, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef.

Hur firar vi 70-åringen?

Under 2021 kommer jubileet att uppmärksammas på flera olika sätt. Besökare får möjlighet att dela med sig av sina egna biblioteksminnen, minnen som inte behöver vara just från Vallentuna. Ett urval av dessa berättelser kommer sedan att finnas att ta del av på biblioteken och i digitala kanaler. Den som vill kan också ”göra en klassiker” genom att läsa böcker utvalda och anpassade för olika målgrupper. Biblioteket delar ut en gåva till de som går i mål.

”Vi ser fram emot att fira denna viktiga mötesplats, dess historia och utveckling med ett 70- årsjubileum med olika Corona-anpassade aktiviteter. Det är viktigt att lyfta positiva händelser under den här speciella tiden. Vår engagerade personal har hittat en hel del roliga lösningar så att vallentunaborna kan vara med i firandet”, säger Helena Klange (KD), kulturnämndens ordförande.

Mer information om jubileumsåret

På biblioteket i Vallentuna Kulturhus och på biblioteken i Karby och Kårsta samt på vallentuna.se/bibliotek70 och upplevvallentuna.se finns mer information om jubileumsåret. Följ också firandet på instagram @bibliotekvallentuna och facebook @vallentunakulturhus.

För frågor kontakta bibliotekschef Marie Gustavsson, 08-587 853 45 eller via bibliotek@vallentuna.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Marie Gustavsson

Marie Gustavsson

Bibliotekschef 08-587 853 45

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden