Gå direkt till innehåll
Så blir konstverket i Kristineberg

Pressmeddelande -

Så blir konstverket i Kristineberg

Nu har konstnären My Lindh tilldelats uppdraget att utföra verket, ”Hur långt når en tall?” i skogsbrynet i anslutning till huvudgatan i den nya friluftsstadsdelen Kristineberg.

Konstnärens uppdrag var att utforma ett nytt konstverk som tar plats i skogen och lyfter mötet mellan människa och skog. Detta gjorde hon genom en unik process där hon bland annat fick hjälp av skolbarn som inspirerade henne med vad skogen och tallarna betyder för dem och människan. Frågor dök även upp vad människan betyder för tallen.

I planeringen av den nya friluftsstadsdelen Kristineberg har särskilda hänsyn tagits till två äldre tallar som växer precis intill huvudgatan. För att skydda tallarnas rötter dras huvudvägen på säkerhetsavstånd från tallarna.

– Med konstverket vill jag lyfta fram den mänskliga omsorgen om just dessa speciella tallars rötter, berättar konstnären My Lindh.

Konstverket består av två delar där den ena delen markerar tallrötternas utsträckning genom mönster formade som rötter blästrade i markstenen. Rotmönstren sträcker sig från tallarna över huvudgatan i Kristineberg, 22 meter ut för att markera hur långt tallens rötter sträcker sig under marken. En värld som pågår samtidigt runtom oss som vi inte ser men är beroende av.

– Frågan i titeln Hur långt når en tall? kan handla om hur långt rötterna sträcker sig, eller den omsorg om tallarna som gjort att vägen dragits på det planerade viset, säger Malin Carlsson, konsthandläggare i Vallentuna kommun. Titeln kan också koppla till den resonans som går genom naturen när den tas ner, förändras och görs om och hur det påverkar människorna som bär på kärlek till platsen.

Konstverkets andra del består av en sten i skogen, blästrad med tankar som lämnats av Vallentunabor, om mötet mellan människa och skog. De blästrade mönstren och orden relaterar till den urgamla metoden att hugga in berättelser på stenar. Vallentuna är en bygd rik på fornlämningar och runristningar och med denna gestaltning läggs en ny ristning till de äldre, med en berättelse om vår tid.

– Det nya konstverket till Kristineberg reflekterar Vallentuna och den nya friluftsstadsdelen på ett finstämt och spännande sätt, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande. Genom kopplingen till naturen med tallarna och rötterna som leds ut i körbanan tillsammans med ristningarna i stenarna påminner My Lindh oss om vårt kulturarv, kärleken till naturen och vår framtidsvision.

När det första spadtaget i Kristineberg tas den 2 juni kl. 17.00 finns konstnären på plats med skissen till verket Hur långt når en tall? Varmt välkommen!

Läs mer om konsten i Kristineberg på: www.vallentuna.se/konstkristineberg


Om friluftsstadsdelen Kristineberg

Den första etappen i Kristineberg som ligger längst norrut i området, närmast centrum, innehåller cirka 800 bostäder både lägenheter och småhus samt lekplats, förskola, torg, parkområden med en dagvattendam och mycket bevarad natur.

Kristineberg ska bli en föregångare i Vallentuna ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv och inspirera andra stadsbyggnadsprojekt. Stora delar av områdets vackra hällmarker kommer att bevaras enligt Kristinebergs omfattande miljöprogram.

Kristinebergprojektet är tänkt att tillgängliggöra och öka möjligheten för friluftsliv i området och i omgivande natur med bland annat den närliggande Gävsjödalen och Roslagsleden.

Den nya stadsdelen ligger i anslutning till centrala Vallentuna, mellan Påtåker och Bällsta. Stadsdelen är ett av Vallentunas större utvecklingsområden. När hela området är utbyggt kommer det att rymma cirka 1800 bostäder, skolor, torg och lekplatser.

Bostäderna är en del av kommunens åtagande i Sverigeförhandlingen för att Roslagsbanan ska dras in hela vägen till Stockholm central.

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Annie Jensen

Konsthandläggare/informatör 08-58784834

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden