Gå direkt till innehåll
Runrikets nya karta är illustrerad av Mats Vänehem. På ett roligt och påhittigt sätt ska den visa Runrikets olika delar, särskilt för yngre besökare.
Runrikets nya karta är illustrerad av Mats Vänehem. På ett roligt och påhittigt sätt ska den visa Runrikets olika delar, särskilt för yngre besökare.

Pressmeddelande -

Runrikets Vikingahelg är tillbaka i Vallentuna

I år är Runrikets vikingahelg tillbaka i Vallentuna, lördagen 21 och söndagen 22 maj. Evenemanget hålls i Prästgårdsparken mellan Vallentuna kyrka och centrum.

- Fantastiskt att vi kan träffas under mer normala förhållande och ha en Runrikets vikingahelg igen och nu äntligen i Vallentuna, säger Helena Klange, kulturnämndens ordförande i Vallentuna kommun. Det är en helg där vi tillsammans med Täby kommun och alla som deltar uppmärksammar vårt kulturhistoriskt världsunika område.

Dagarna blir en resa i tiden där festplatsen ramas in av en marknad och toppas av programpunkter som både underhåller och ger historisk inblick i vikingatiden. På marknaden finns försäljning av hantverksprodukter för alla sinnen. I marknadsstånden finns hantverkarna i egen hög person, iklädda tidsenliga kläder, och ger besökare en chans att ta del av vikingatida produkter. Här kan besökare se och köpa, bland mycket annat, tyger, smide, smycken, honung, bivax, egentillverkade salvor och handgjort godis.

Programmet är varierat för att locka alla åldrar och intressen. Huskarlarna bjuder på stridskonster, det blir guidade turer på historiskt tema, historiska lekar med Telge Glima och för att få lite extra energi under dagarna så håller Korpen Vallentuna i ett gympapass om dagen. Dansgruppen Arkeolog8 avslutar hela evenemanget på söndag den 22 maj med en föreställning. En nyhet är att vikingarna bjuder på modevisning på lördagen och visar sina tidstypiska kläder.

Vallentuna kommun är på plats, tillsammans med Vallentuna och Täby hembygdsföreningar för att lyfta Runrikets rika historia. Nytt för i år är att en del lokala gårdar bjudits in från Vallentunas olika socknar, för att sälja produkter eller berätta om sin verksamhet. Varje socken har områden med fornlämningar och ofta härrör dagens gårdar från dessa historiska etableringar.

Lagom till Runrikets Vikingahelg har också en ny karta tagits fram, illustrerad av Mats Vänehem, som ska, på ett roligt och påhittigt sätt, visa Runrikets olika delar, särskilt för yngre besökare. Den kommer att finnas i Vallentuna kommuns tält.

Under Runrikets vikingahelg anordnas också en Pilgrimsvandring mellan Vallentuna kyrka och Täby kyrka. Vartefter vikingarna kristnades så fanns det de som också påbörjade pilgrimsvandringar. Mycket tyder på att den välbärgade vikingakvinnan Estrid, som hittats i Broby Bro i Runriket, gjorde en sådan pilgrimsvandring. Passa på att göra din egen vandring med start vid Vallentuna kyrka i Vallentunasjöns norra spets och mål i Täby kyrka.

Program:

Lördag 21/5

11.00 Procession – invigning med Vallentuna musikklasser och musikern Per Runberg.

11.00 Marknaden öppnar.

11.30 Vallentuna musikklasser och Kulturskolan håller konsert i kyrkan

12.00 Historiska lekar med Telge Glima

12.30 Historisk dramavandring för hela familjen ”Tre röster från Vikingatiden” Samling vid skeppet Plym. Vallentuna församling.

13.00 Arkeologi i Vallentuna, föreläsning Stockholms läns museum. Samling Mathiasgården, max 100 pers.

13.00 Promenad runt marknaden med Estrid och Haukr. Samling vid kommuntältet.

13.30 Korpen – vikingagympa.

14.00 Pilgrimsvandring till Täby med Vallentuna församling

14.00 Historiska lekar med Telge Glima

14.30 Runor för stora och små med Stockholms läns museum. Samling norra kyrkgrinden.

14.45 Stridskonster med Huskarlarna

15.30 Magi för de små, Mr Dannyman

16.30 Modevisning med vikingarna

17.00 Marknaden stängs för dagen

Söndag 22/5

11.00 Marknaden öppnar.

11.00 Mässa i kyrkan.

11.30 Historiska lekar med Telge glima

12.00 Promenad runt marknaden med Estrid och Haukr. Samling vid kommuntältet

12.30 Korpen – vikingagympa för alla

13.00 Historiska lekar med Telge Glima

14.00 Stridskonster med Huskarlarna

15.00 Danskollektivet Arkeolog8 avslutar helgen med en föreställning

16.00 Marknaden stänger

Tornuppstigning, kyrkan: lördag kl 12.15 – 16.00, söndag kl 13.00 – 16.00.

Själastugan är öppen lördag kl 11.00-14.00

Lördag och söndag: 12.00 – 15.00 Sten-kul, aktivitet där barnen skriver

runor. Vallentuna församling.

Musikern Per Runberg deltar under båda dagarna.

Om Runriket

Runriket är ett samarbete mellan Vallentuna och Täby kommuner och består av nio kulturhistoriska besöksmål runt Vallentunasjön i Täby och Vallentuna.

Vallentunasjön sträcker sig mellan Vallentuna och Täby och är kommunernas största sjö. Sjön bjuder på rika upplevelser i form av både natur och kultur. Runt sjön visar lämningar att sjön skapat förutsättningar för liv här redan för tusen år sedan.

Vallentuna och Täby är synnerligen rika på fornlämningar. De flesta härrör från järnåldern. Arkeologiska undersökningar har gjorts i samband med att ny bebyggelse har tillkommit under senare delen av 1900-talet varvid ny kunskap om dittills inte kända lämningar har framkommit. Ingenstans i världen finns så många välbevarade runinskrifter som just här.

En av de nio platserna är Arkils tingstad, en tilltalande plats med två runstenar och en stenformation. Detta var områdets första tingsplats från vikingatidens slut. På västra sidan av Vallentunasjön leder de slingriga grusvägarna fram till en rofylld plats vid namn Risbyle, en plats med två runstenar och vacker utsikt över sjön. I området kring Broby bro finns hela 6 st runstenar. En av stenarna är rest av vikingakvinnan Estrid till minne av hennes man Östen som dog i Grekland. Den stenen är den enda bevarade stenen som nämner pilgrimsfärderna till Jerusalem. Varje lämning bär på berättelser från en svunnen tid. På www.runriket.se finns all information om platserna och hur dessa går att besöka året om. Ljudguider, kartor och spännande fakta kan locka både den historieintresserade och den friluftstörstande.

Kontaktperson:

Lenore Weibull

Kommunantikvarie, Vallentuna kommun

E-post: Lenore.weibull@vallentuna.se

Telefon: 08 5878 5072

www.runriket.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun

Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden