Pressmeddelande -
Nu gör byggaktörerna ännu fler hållbarhetsinsatser i Kristineberg
Kristineberg ska bli en föregångare i Vallentuna ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv men kan även inspirera andra stadsbyggnadsprojekt. Exploatörerna visar vägen med sina avsiktsförklaringar för fler hållbarhetsinsatser i Kristineberg än det som avtalats utifrån miljöprogrammet.
Kristineberg är ett av Vallentunas större utvecklingsområden där miljö och hållbarhet är styrande. Under 2016 togs ett miljöprogram fram för Kristineberg där kommunen utrycker sin ambition att stadsdelen ska bli en föregångare i Vallentuna ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
– Det är otroligt inspirerande att få jobba med ett projektområde där man får satsa på de här frågorna. Vi måste bygga hållbart både för nya och gamla Vallentunabor, säger Lovisa Hallin, projektchef för Kristineberg.
Hållbarhetsarbetet har tagit avstamp i miljöprogrammet där en rad med krav finns beslutade. Kommunen och övriga aktörer har därefter träffats i ett antal ”hållbarhetsdialoger” under 2018 och 2019 för att tillsammans komma fram till hur man kan nå ännu längre.
Möjlighet att utbyta erfarenheter
Alla medverkande tog fram praktiska förslag på hur man skulle kunna i att nå hållbarhetsmålen i Kristinebergsprojektet och detta skapade en god grogrund för samsyn och dialog. Ulf Ranhagen, från Sweco och moderator vid dialogerna, konstaterade att Kristineberg kan bli en god förebild för andra stadsdelar. Medverkande byggaktörer uttryckte sin uppskattning för dialogerna.
– Att få vara delaktig i hållbarhetsprocesser gällande framtagandet av en ny detaljplan i Kristineberg har för mig personligen och för oss som byggherre varit mycket givande. En unik upplevelse som Vallentuna kommun skall ha stort tack för, sa Kent Björvang, Projektutvecklare på Götenehus.
– Hållbarhet är högst aktuellt och något som Obos fokuserar mycket på. Att tillsammans med andra byggaktörer och personer från kommunen diskutera hur miljö- och hållbarhetsarbetet i Kristineberg ska bli så bra som möjligt är mycket värdefullt, inte minst för Kristinebergs utveckling men även för oss aktörer som får möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter med branschkollegor, sa Lisa Hunter Projektutvecklare på Obos.
En stjärna för extra insatser
Resultatet av hållbarhetsdialogerna är att byggaktörerna i etapp 1, där även kommunen ingår, har tagit fram egna avsiktsförklaringar med ytterligare hållbarhetsinsatser än de tidigare avtalade utifrån miljöprogrammet.
Ett poängsystem togs fram där byggaktörernas miljö- och hållbarhetsinsatser kan nå olika nivåer av prestationer. För att nå den stjärnnivå på projektområde som man ser framför sig behövde särskilda nya insatser göras.
Innehållet är uppbyggt kring fyra teman som utgår från kommunens miljöprogram för Kristineberg samt från de tidigare genomförda hållbarhetsdialogerna:
- Utemiljöer och gestaltning – En stadsdel i samklang med naturen och En resilient och klimatanpassad stadsdel med vatten och grönska
- Resurseffektiv och hållbar stadsdel – En energieffektiv stadsdel med låg klimatpåverkan och En hälsosam bebyggd miljö utan onödig resursförbrukning
- Hållbara transporter – En gång- och cykelstadsdel med god kollektivtrafik
- Social hållbarhet – Ett samhälle där alla får sina rättigheter respekterade.
Samarbete för en hållbar samhällsutveckling
För respektive tema anges aktörernas åtaganden, behov av samverkan med andra aktörer och uppföljningsmetod. Insatserna anges på en tvågradig skala – plusnivå och stjärnnivå. Stjärnnivån uppfyller Plusnivån samt åtaganden därutöver. Plusnivån uppfyller åtaganden i enlighet med Miljöprogrammet för Kristineberg samt exploatörernas respektive kompensationsåtgärder.
Av byggaktörerna så fick några full pott med stjärnstatus på fyra av fyra teman med flera nya förslag. Hela listan med varje byggaktörs åtaganden går nu att se på: www.vallentuna.se/kristineberg
Vallentuna kommuns miljöstrateg var en av initiativtagarna till att hållbarhetsdialogerna skulle följas av arbetet med avsiktsförklaringarna. Syftet var att byggherrar och andra aktörer skulle kunna komplettera och konkretisera vad de vill göra för att tillsammans med kommunen skapa den hållbara friluftslivsstadsdelen Kristineberg
– Jag är glad för att så många var med på idén om avsiktsförklaringar och har kommit med dessa åtaganden. Jag tycker vi nu ser att det här är ett jättebra verktyg för att konkretisera hur vi, kommunen och byggaktörer, kan samarbeta för hållbar samhällsutveckling, säger Ann Wahlström, Vallentuna kommuns miljöstrateg.
Vad är en avsiktsförklaring?
Avsiktsförklaringen är ett material som ska ha sin utgångspunkt i miljöprogrammet som tagits fram och är styrande utvecklingen av Kristineberg.
De numrerade insatser som återfinns under plusnivå är insatser som har en direkt koppling till miljöprogrammets krav på byggaktören och därför följer dess numrering för att ha en röd tråd mellan krav och insatser.
De insatser som återfinns under stjärnnivån är insatser där byggaktören överträffar miljöprogrammets lägstanivå, och därför saknar dessa insatser numrering.
Här kan du se en kort film om Hållbarhetsdialogerna.
Följ utvecklingen när Vallentuna växer på vallentuna.se!
Ämnen
Regioner
Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.
Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".