Gå direkt till innehåll
Hällmarkstallar. Foto: Birgitta Silfverhielm
Hällmarkstallar. Foto: Birgitta Silfverhielm

Pressmeddelande -

Konst i naturen upphandlas till Kristineberg

2018 beslutade kommunfullmäktige om en ny policy för konst i offentlig miljö vid ny- och ombyggnation. Den säger att kommunen ska ha som målsättning att en halv procent av den totala investeringskostnaden för ny- och ombyggnation ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Nu går kommunen ut med den första utlysningen med stöd av konstpolicyn.

I arbetet med att upphandla konstnärlig gestaltning till friluftsstadsdelen Kristineberg har Vallentuna kommun i samarbete med konstkonsult Birgitta Silfverhielm, Konstnärscentrum Öst, tagit fram ett förslag som beskriver hur konsten kan äga rum i den nya stadsdelen.

Konst i naturen

Förslaget innebär att en konstnär eller konstnärsgrupp får i uppdrag att göra en konstnärlig gestaltning i något av naturområdena i den nya stadsdelen.

– Att välja just naturområdet för den offentliga konstens placering går i linje med den nya stadsdelens miljöprogram som bland annat vill tillgängliggöra och öka möjligheten till friluftsliv i den här delen av Vallentuna, säger Lovisa Hallin, projektledare för Kristineberg.

I konstprojektet kommer konstnären genomföra ett undersökande arbete under de första nio månaderna för att komma fram till hur och var konstverket ska äga rum. I samverkan med föreningar, tjänstemän och lokalsamhället arbetas konstnärens idé fram för att koppla samman konst, natur och människa.

– Det är så spännande att äntligen se konstpolicyn bära frukt! Särskilt intressant för oss i kulturnämnden är att medborgarna är med i arbetet med idén för konstverket, på så vis skapas en relation och konstverket blir verkligen Vallentunas, säger kulturnämndens ordförande Helena Klange.

Det är unikt att ge en konstnär en så lång period som nio månader för att ta fram ett förslag till konstnärlig gestaltning. Det är för att verkligen kunna ta tillvara de natur- och kulturvärden som finns i området kring Kristineberg och skapa en stark relation till platsen. I coronapandemins spår har många kulturaktörer vänt sig till skogen och utemiljöer som arenor för konst och kultur. Det pågår många projekt i landet där just skogen får agera värd för konsten, men att som Vallentuna kommun upphandla ett permanent konstverk till skogsområdet är fortfarande ovanligt.

– Vi tar med den offentliga konsten ut i naturen i ett samhälle som rör sig där alltmer, för sin hälsas skull och för miljöns. Genom att våga gå före i mötet med offentlig konst blir Vallentuna en kulturkommun att räkna med, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand.

Utlysningen finns publicerad på konstpool.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden