Gå direkt till innehåll
Rektor Mattias Lingeskog visar upp den nya skolgården från sitt fönster.
Rektor Mattias Lingeskog visar upp den nya skolgården från sitt fönster.

Pressmeddelande -

Invigning av Hjälmstaskolans nya skolgård

Arbetet med att ta fram en ny skolgård för Hjälmstaskolan har pågått under lång tid och nu är det äntligen klart. Den nya skolgården invigs fredag 9 november kl. 10.00. Elever och föräldrar har bjudits in för att tillsammans med personal, tjänstemän och politiker klippa band. Hjälmstaskolans musikklasser står för underhållningen.

– Det här är en stor satsning på skolan och det ligger mycket arbete bakom att få till en modern och genomtänkt skolgård. Vi är väldigt glada för att vi äntligen har vår nya skolgård på plats, säger Mattias Lingeskog, Hjälmstaskolans rektor.

En viktig del i arbetet med skolgården har varit att skapa rum som ger plats för olika behov. Det finns lugna zoner där man kan studera, läsa eller återhämta sig, men det finns också gott om plats för fysisk aktivitet. En annan viktig del är att skapa utrymme för inkluderande lek, det vill säga att kunna vara med i leken utan att aktivt delta själv.

– Vi har tänkt mycket på att skapa ”hängplatser” där barnen vill vara. Det är viktigt att det ges möjlighet till att titta på när andra utför olika aktiviteter, även om du inte vill delta aktivt i leken själv, säger Yvonne Söderberg som är trädgårdsmästare på Samhällsbyggnadsförvaltningen och med i arbetsgruppen för skolgården.

Därför finns till exempel bänkar uppställda i direkt anslutning till basketplanen. Det ska vara lätt att sitta och titta på när andra spelar utan att behöva känna sig utanför.

Förutom basketplanen finns även klätterställning, kompisgungor och ett utepingisbord som har återanvänts från den gamla skolgården. Ett stort rum med bänkar och bord inramas av bokhäckar och kan användas som uteklassrum.

Förhoppningen är att den nya skolgården ska bli så omtyckt av eleverna att de vill vara här även på fritiden och umgås på sitt sätt. Man har planerat för eluttag som möjliggör att elever kan använda och ladda sina mobiler och surfplattor på gården. För att skapa en trygg miljö har mycket arbete lagts ned på att skapa en bra belysning även kvällstid.

– Vi hoppas att ungdomarna ska känna att det här är deras plats, ”här vill vi vara!” En upplyst skolgård som används som mötesplats av eleverna även på kvällstid tror vi också minskar risken för skadegörelse och vandalisering, säger Yvonne Söderberg.

– Det är inspirerande att se en viktig förvandling färdig i raden av flera utvecklingsprojekt som vi arbetar med på Hjälmstaskolan, säger Mattias Lingeskog. Vi tror på elevens utvecklingspotential. Vi vill ge dem bra verktyg och förutsättningar.

Bildtexter:

Plats för återhämtning i ett rum kantat av avenbokshäckar.

Del av den nya basketplanen som också fungerar som scen och sittplats.

Ny löparbana i förgrunden och återvunnet utepingisbord från den gamla skolgården i bakgrunden

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun

Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden