Gå direkt till innehåll
Kartbild över området Åbyholm
Kartbild över området Åbyholm

Pressmeddelande -

Detaljplanen för Åbyholm antagen!

Nu är detaljplanen för Åbyholm antagen av kommunfullmäktige, ett planarbete som började redan 2008. Detaljplanen ligger strax öster om Vallentuna centrum och möjliggör för cirka 800 bostäder i ett befintligt bostadsområde. Huvuddelen av bostäderna kommer att uppföras i flerbostadshus men även rad-, kedje- och friliggande småhusbebyggelse möjliggörs i detaljplanen.

Utöver fler bostäder syftar även detaljplanen och dess genomförande till att skydda kulturhistorisk värdefull miljö, möjliggöra för förskola, iordningsställa ett parkområde och att skapa bra kopplingar till angränsande bebyggelse både för fotgängare, cyklister och bilister. I detaljplanen möjliggörs det även för centrumverksamhet i vissa av flerbostadshusens bottenvåningar som ligger i linje med kommunens vilja med området, att skapa en ny stadsdel med närhet till Vallentuna centrum och utveckla Vallentuna längs med Roslagsbanan. På så sätt förtätas områden med god kollektivtrafikförsörjning där det redan finns bebyggelse.

Åbyholm innebär ett tillskott av bostäder i ett läge nära kollektivtrafik och befintlig service, bostäderna utgör en del av det bostadsåtagande om 5650 bostäder som följer av Sverigeförhandlingen med Roslagsbanan till city. Området kommer att byggas ut med start i de nordvästra delarna som ligger mot åby ängar och Lindholmsvägen. Om ingen överklagar planen vinner den laga kraft om ca en månad varpå kommunen kommer ta fram bygghandlingar och börja bygga ut gator och annan infrastruktur inom området vilket tar ca 2 år, därefter kommer bostadsbyggnation ske etappvis under fler år. 

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden