Gå direkt till innehåll
Vallentuna Kulturhus, Allévägen 1
Vallentuna Kulturhus, Allévägen 1

Pressmeddelande -

Vallentuna Kulturhus fyller 10 år!

En novemberdag för tio år sedan öppnades dörrarna till Vallentunas nya kulturhus och bibliotek. Vallentuna Kulturhus har sedan dess gästats av stora artister, berömda författare, kloka föreläsare, ambassadörer från när och fjärran och framför allt av Vallentunabor! Här möts föreningsliv och professionella aktörer och du hittar verksamhet för både barn, unga och vuxna.

– Tillsammans har vi skapat en aktiv mötesplats för många, en plats som vi ska vara stolta över. Det är fantastiskt att ha fått följa utvecklingen av kulturhuset dit vi är i dag och det ska bli minst lika spännande att se var vi är om ytterligare 10 år, säger Anders Dahlgren, kulturchef.

Husets ledord har varit Attraktivt, Långsiktigt hållbart, Tillgängligt, Flexibelt, Nyskapande och Roligt för barnen och dessa ord ligger till grund för den mångfald av kulturuttryck och arrangörer som kulturhuset erbjuder i dag. Huset har också belönats med ett byggnadspris, blivit rankat som ett av Europas bästa bibliotek och har varit en del i att Vallentuna har utsetts till årets jazzkommun.

– Vi firar vårt fina kulturhus med en fullspäckad jubileumsvecka för stora och små. Här möter du olika verksamheter och artister som bland andra Mats Ronander, Lise & Gertrud, ABBA-bandet the Waterloo, Alvaro Estrella, Anna Järvinen och Moa Herngren. Barnen träffar Nalle Clown, Pygméteatern och Fabula Storytellning och de kan även få skapa och pyssla i vår kreativa verkstad. Vi visar också upp huset, så häng gärna med på en guidad tur, säger Charlotta Burlin, kulturproducent.

Jubileumsveckan pågår 11–20 november. Programmet finns på upplevvallentuna.se. Till en del program behöver du biljetter och biljettsläppet för dessa program var den 1 oktober.

Fakta om kulturhuset
Vallentuna Kulturhus ligger mitt i Vallentuna centrum och är en spännande mötesplats för både äldre och unga.

Huset invigdes hösten 2012 och de ljusa, rymliga lokalerna på drygt 2000 kvadratmeter rymmer ett stort och modernt bibliotek, utställningshallar, kreativ verkstad, café och flera scener. Här bedrivs verksamhet av främst kulturförvaltningen och fritidsförvaltningen, men också av föreningsliv, studieförbund och andra aktörer.

Huset är ritat av Lars Gauffin på Nyréns arkitektkontor.

Stockholms läns hembygdsförbunds nybyggnadspris tilldelades Vallentuna Kulturhus 2013.

Library Ranking Europe (LRE) har gett Vallentuna bibliotek fem stjärnor av sex möjliga, med omdömet ”excellent” åren 2017 och 2018.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Anders Dahlgren

Kulturchef 08-587 853 65

Charlotta Burlin

Kulturproducent 08-587 853 30

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden