Gå direkt till innehåll
Edwin Wallberg och Philip Folkinger är kommunens nya IT-coacher.
Edwin Wallberg och Philip Folkinger är kommunens nya IT-coacher.

Pressmeddelande -

Vallentuna kommun satsar på digital inkludering

De ska stärka kommuninvånarnas digitala kompetens. Sedan den 1 mars är Edwin Wallberg och Philip Folkinger kommunens nya IT-coacher. Satsningen är en del av kommunens arbete med digital inkludering.

Edwin Wallberg och Philip Folkinger var två av de ungdomar som blev erbjudna ungdomsjobb av Vallentuna kommun i höstas. Deras kompetens inom IT-området blev snabbt uppmärksammat och kommunen såg vilken potential det fanns hos dem. Därför fick de frågan om de ville vara en del av den nya satsningen med IT-coacher, och både Edwin och Philip tackade ja.

– Det kändes jätteroligt att få frågan om att arbeta som IT-coach. Den digitala tekniken har fört med sig många fördelar, men det är inte alla som känner sig bekväma med den än. Då kan vi IT-coacher hjälpa till och ge tips på hur man kan bli mer självständig, samtidigt som man lär sig mer om sin dator, smarttelefon eller surfplatta, säger Philip Folkinger.

Ett steg längre

Satsningen med IT-coacher är en del av Vallentuna kommuns arbete med att öka den digitala inkluderingen. Bland annat pågår den fortsatta digitala handledningen på Vallentuna Kulturhus varje tisdag, kl. 13–15, där IT-coacherna finns med och ger råd och tips. Men IT-coacherna tar även handledningen ett steg längre. På torsdagar, kl. 11.30 – 15.30, går det att boka hembesök för digital handledning i sitt hem.

– Vi hjälper bland annat till med att ladda ner appar, hur man skriver sms och e-post men också hur man kan beställa hemleveranser från olika livsmedelsbutiker. Som IT-coacher finns vi också till för dem som har svårt att ta sig hemifrån, och där digitala hjälpmedel kan få vardagen att bli lite lättare, säger Edwin Wallberg.

Fler stödinsatser

Utöver IT-coachernas hembesök och den digitala handledningen på Vallentuna Kulturhus, finns också den nystartade föreningen SeniorNet Vallentuna. Den består av seniorer som vill visa andra seniorer vilka möjligheter digitaliseringen ger i dagens samhälle. Också där har IT-coacherna bidragit med sin kompetens. 

Vallentuna kommun har även, genom Medborgarskolan, erbjudit en kurs med fokus på IT, arbetsmarknad, utbildning och privatekonomi för nyanlända.

Tar över Fixartjänsten

IT-coacherna har även tagit över kommunens Fixartjänst. Fixartjänst finns till för kommuninvånare som är 75 år eller äldre, och som behöver stöd med enklare uppgifter i sitt hem.

För att boka hembesök i digital handledning, eller Fixartjänst, kontaktar man kommunens kontaktcenter på telefonnummer: 08 587 850 00, eller genom att skicka e-post till: kommun@vallentuna.se



För mer information om IT-coachernas arbete, kontakta

Omar Farah, Arbetscoach på Vallentuna kommun

Handledare för IT-coacherna

Telefon: 08 587 849 71
E-post: omar.farah@vallentuna.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden