Gå direkt till innehåll
Utställningen I telefonen finns människan. Fotograf: Mustafa Safayee.
Utställningen I telefonen finns människan. Fotograf: Mustafa Safayee.

Pressmeddelande -

Utställning - I telefonen finns hela människan

En utställning av Henrik Teleman i Vallentuna Kulturhus 8 februari-4 maj 2021.
De är svetsare, lärare, eller fotbollsspelare. De har barn. De har gått i skolan. De har varit förälskade. Minst av allt vill de vara flyktingar.

Hösten 2015 kom världen på riktigt till Sverige. Från Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea och många andra länder kom de i tusental. Det var som på TV. Vi har sett våldet, vi har sett de överfulla båtarna. Men vilka är människorna som kommit hit? Hur såg en bra dag ut? Vad bråkar man med chefen om? Vilka drömmar ger livet mening? Kanske drömmer vi om samma saker?

Under åtta månader besökte projektet I telefonen finns hela människan flyktingförläggningar från Uppland i norr till Skåne i söder. I telefonen gömmer sig tre olika berättelser; den jag var, flykten, dit jag kommit. Under projektet har berättelserna samlats in och tillsammans ger de en mångfacetterad och rättvis bild av människorna bakom begreppet flykting.

Projektet resulterade i en bok och i denna uppmärksammade vandringsutställning som visats på flera platser i Sverige och som nu kommer till i Vallentuna.

”När vi ser dem kommer vi också att se oss själva, eftersom deras längtan och deras drömmar är desamma som våra.”

Henrik Teleman, projektledare:

"l telefonen finns hela människan - en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse."

Läs mer om projektet som helhet på itelefonenfinnshelamänniskan.com.

Arr: Kultur Vallentuna i samarbete med studieförbundet Sensus.

På grund av pandemin kan öppettiderna ändras. Aktuell information finns under utställningens information på upplevvallentuna.se.

Presskontakt

För frågor om utställningen kontakta Henrik Teleman 070-571 05 92.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Mia Ståhl Broborg

Utställningsproducent 08-587 853 54

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden