Gå direkt till innehåll
Hur ska Vallentunas landsbygder utvecklas?

Pressmeddelande -

Hur ska Vallentunas landsbygder utvecklas?

Vallentuna kommun ska under 2021 arbeta fram en landsbygdsstrategi som ska ge kommunen ramarna och verktygen för att kunna arbeta vidare med det som är viktigt för landsbygdernas utveckling.

För att säkerställa en hållbar och långsiktig utveckling av landsbygdsutvecklingen krävs samverkan. Vallentunas landsbygder ska bibehålla och utveckla de kvaliteter som gör att hela Vallentuna kommuns attraktivitet ökar, det är strategins utgångspunkter.

Vallentunas landsbygder utmärker sig exempelvis med stora naturvärden, tydliga och levande kulturmiljöer för såväl besökare som invånare. De gröna näringarna står för en betydande del av markanvändningen på Vallentunas landsbygder och har en unik roll som förvaltare av landskapets natur- och kulturvärden, och inte minst för möjligheten till lokal produktion av livsmedel och energi.

Strategin ska innehålla övergripande mål och inriktningar och kommer att antas av Vallentunas kommunfullmäktige. Arbetet präglas i hög grad av dialog mellan invånare, företagare, föreningar och andra organisationer. Det för att tillsammans kunna ta tillvara på de värden och möjligheter som finns och för att ge förutsättningar för att utvecklingen ska ske på bästa sätt.

– Vi behöver skapa samsyn genom att ta fram en gemensam målbild och viljeinriktning för vad som ska känneteckna landsbygden i Vallentuna. Det är tillsammans med de som bor och verkar här som vi skapar en plats där människor och idéer växer, säger Parisa Liljestrand kommunstyrelsens ordförande.

Startar med dialog

– För att starta upp arbetet med landsbygdsstrategin ber kommunen invånare, föreningar och företag att svara på en enkät om förutsättningar, tankar och bidra med idéer och inspel. Vi vill att privatpersoner, föreningar och företag berättar vilka förutsättningar som finns idag att bo och verka i kommunen samt vilken utveckling man vill se av landsbygderna i Vallentuna. Allas tankar och idéer är viktiga för att vi ska kunna hitta rätt inriktning i strategin, säger Mimmi Skarelius Lille, översiktsplanerare.

Fortsatta workshopar och dialogmöten

Till våren fortsätter arbetet med att samla in underlag genom att bjuda in föreningar som är aktiva på landsbygderna till en digital workshop. Under hösten blir det ytterligare dialogmöten i form av webbinarier, där fokus kommer ligga på diskussioner om hur man tillsammans kan arbeta inom de olika inriktningar som underlaget resulterat i.

Läs mer på vallentuna.se/landsbygd

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 33 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Kontakter

Mimmi Skarelius Lille

Översiktsplanerare Processledare för landsbygdsstrategin 08-58785017

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden