Gå direkt till innehåll
Busstur i ett rikt kulturarv

Nyhet -

Busstur i ett rikt kulturarv

Fornlämningar, medeltida kyrkor, kärleksfullt bevarade gårdar och orörda landskap i kombination med en starkt växande kommun. Vallentuna bjuder på en rik historia blandad med moderna inslag. Nu välkomnar vi nya och nyfikna Vallentunabor med på en guidad busstur där historia och nutid kombineras. Den 29 september är det dags för avfärd – följ med!

Under stenåldern var Vallentuna en skärgård där man säsongsbodde på somrarna för att fiska och fånga säl. De första permanenta invånarna tros ha flyttat hit under bronsåldern. Under järnåldern spreds bebyggelsen över hela kommunen.

Visste du till exempel att där nuvarande huset ”Tärningen” ligger, på Torggatan i Vallentuna centrum, fanns ett gravfält från ca år 600 e. Kr. Där har man hittat spår efter en Rinker, det vill säga en man som var i tjänst hos kungen. I graven hittades en tärning, vilket tyder på att det var en gravgåva för stora makthavare och därav har huset fått sitt namn.

Vallentuna är en starkt växande kommun och har ett centralt läge i en av världens mest innovativa tillväxtregioner. Det rika kultur- och fritidsutbudet som kommunen erbjuder i kombination med en sammanhållen kärna med starka småstadskvaliteter gör Vallentuna till en härlig plats att bo, verka och leva i. Kanske är det just detta som gör Vallentuna så intressant? Närheten till storstadspulsen men också till landsbygdens lugn. Kombinationen av dåtid och nutid, det gamla och moderna.

– Bussturen passar nyinflyttade såväl som dig som vill lära dig mer om platsen där du bor. En av anledningarna till Vallentunas popularitet är dess närhet till både Stockholm, Uppsala och Arlanda. Samtidigt är naturen närvarande hela tiden - i hela kommunen. Stort fokus kommer läggas på våra historiska kulturskatter. Men vi blickar även framåt och berättar om smultronställen du inte får missa, när du vill upptäcka mer av din hemkommun på egen hand, säger Helena Klange, Kulturnämndens ordförande.

Guidad busstur

Söndagen den 29 september är det dags för avfärd från Vallentuna Kulturhus. Med på resan följer medeltidshistorikern Sigurd Rahmqvist, Kulturnämndens ordförande Helena Klange, Kulturnämndens tidigare ordförande Lars-Bertil Ohlsson och kommunantikvarie Isa Lindqvist.

– Vi kommer bland annat att besöka Orkesta kyrka, en romansk landsortskyrka från 1200-talet. Sedan åker vi vidare till Granbyhällen som är Sveriges största runhäll och till Össeby kyrkoruin som är ett populärt besöksmål, där många par även väljer att viga sig. På tillbakavägen åker vi på slingrade äldre vägar såsom Senebyvägen och Lingsbergsvägen. Vägar som har använts i olika filminspelningar. Det blir en spännande resa som tar oss till många intressanta besöksmål runt om i Vallentuna, säger Isa Lindqvist, kommunantikvarie på Vallentuna kommun.

Anmälan till bussturen sker via www.upplevvallentuna.se. För mer information, kontakta gärna Isa Lindqvist.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Kontaktcenter

Kontaktcenter

Presskontakt 08-587 850 00
Johanna Harling

Johanna Harling

Presskontakt kommunikations- och kontaktcenterchef 08-587 848 59

Vallentuna - En växande kommun med rik historia

Vallentuna kommun är naturskönt beläget i nordöstra Storstockholm och har cirka 35 000 invånare. Inflyttningstakten är hög och kommunen utvecklas snabbt.

Vallentunas vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer".

Vallentuna kommun
Tuna torg 1
186 86 Vallentuna
Sweden